Belichaamd leiderschap

}

30 mei 2022

Complexiteit

Belichaamd leiderschap

Turbulentie, complexiteit en onvoorspelbaarheid op de werkvloer leveren dus ongemak op of soms zelfs stress (kijk ook terug naar de voorgaande drie blogs). We kennen we allemaal situaties die ons uit evenwicht brengen. Nu is het vaak niet zozeer het gewicht dat je draagt waaronder je bezwijkt, maar veel meer de manier waarop je je last draagt, waardoor je je veerkracht verliest.

Ik zal uitleggen wat ik bedoel én je daarna twee praktische methode geven om die last makkelijker te dragen. We gaan kijken naar manieren om onder druk toch in verbinding te blijven met jezelf, de ander en datgene wat je te doen hebt.

Maar laten we eerst eens kijken naar het soort mens dat zich gemakkelijk door veeleisende situaties beweegt. Je kent ze wel, collega’s die de kamer binnen komen en direct rust meebrengen. Ook bij turbulentie en stress in het team. Ze komen binnen en BAM daar staan ze. Een en al ontspanning en focus. Met hun oprechte aandacht voor anderen geven ze ook nog eens vertrouwen. Ze beïnvloeden de kwaliteit van het gesprek.

Wat is hun geheim? Dat is eigenlijk de verkeerde vraag, want hun manier van doen komt natuurlijk niet door één enkele oorzaak. Maar laat me er toch één aspect uitlichten. Grote kans namelijk dat zij, toen ze binnenkwamen, met hun volle aandacht in het hier en nu waren. Dus niet bezig met hun to do list of dat ingewikkelde nieuws van vanochtend. Nee. Ze zijn gewoon, helemaal aandachtig bij de groep en het gesprek. In het hier en nu. Ze voelen hun voeten op de grond, nemen bewust de anderen waar.

En in complexe situaties is het effect daarvan interessant. Want daar waar je denkcapaciteit ontzettend druk en vol kan raken, zal je zintuigelijke waarneming waarschijnlijk rustig en vertrouwd zijn. Je zit immers gewoon aan de vergadertafel, met collega’s die je goed kent. Goede koffie. Geen hongerige tijger in de hoek van de kamer. Dus je directe waarneming vertelt je dat er eigenlijk niets aan de hand is.

Het was het redeneervermogen dat op tilt sloeg. En door die bril bekeken was er stress. Door eerst waar te nemen in het hier en nu, ontspan je weer. En dan kun je je denkvermogen op een ándere manier gaan inzetten. Je kunt het denken samen laten vallen met die zintuigelijke beleving van het hier en nu. Dat noem ik synchroniciteit van lichaam en geest. Het denken staat dan ten dienste van waarnemen en niet andersom. Dat maakt je creatiever, zelfverzekerder en meer gefocust. Best de moeite waard. Het goede nieuws is dat je dit kunt dit oefenen in situaties waarin de druk niet zo hoog oploopt. Door hard te lopen bijvoorbeeld. Of door te mediteren. Die synchroniciteit kun je te trainen op momenten dat er geen turbulentie is. Dan wordt het makkelijker om, zodra de storm opsteekt, vanuit het hier en nu te blijven acteren. Daarmee beïnvloed je vervolgens ook de dynamiek in je team. In de volgende blog vind je een experiment waarin je bovenstaande kunt ervaren.

Meer artikelen

Telefoon

+31624612480

LinkedIn

Contact