Je missie als anker in een snel veranderende wereld

}

19 mei 2022

Complexiteit

Je missie als anker in een snel veranderende wereld

Wat beweegt jou? Wat drijft je? Wat heb jij te doen in de wereld? In een turbulente, complexe setting kan een persoonlijke missie richting geven. Een criterium om te bepalen: wat kies ik, hoe handel ik, hoe communiceer ik? De focus in dit blog ligt op het individu, maar dat geldt voor een organisatie natuurlijk evenzeer.

Een mooie metafoor vind ik die van de Poolster. Dat is een ster die vanaf de aarde gezien nauwelijks beweegt, omdat hij in het verlengde van de aardas ligt. Terwijl andere sterren gedurende de nacht verschuiven als we naar de hemel kijken, is de Poolster de constante. Daarom werd hij van oudsher gebruikt bij het navigeren. Net zoals de Poolster, zorgt je missie voor een duidelijke richting in een wereld die verder heel veranderlijk is.

Je missie herinnert je er constant aan wat waar en waardvol is voor jou. En helpt je ook om te zien wat niet op je pad hoort. Als je je werkdag begint met je missie voor ogen dan ben je een stuk effectiever. Het geeft houvast. En als je door de bomen het bos niet meer ziet, dan helpt het focus te houden. Ikzelf help mensen en organisaties om zich te verbinden met hun potentieel. En als ik het even niet meer zie dan veeg ik mijn agenda leeg en zet ik alleen die zaken terug die daaraan bijdragen.

Zonder zo’n duidelijk criterium kabbel je met de stroom mee. Dan besluiten anderen de richting voor je.De missie van Nelson Mandela was om ‘mensen te bevrijden van de beperkingen die armoede, lijden, gender en andere vormen van discriminatie met zich meebrengen’. Door al zijn keuzes te richten naar die missie, zelfs toen hij jarenlang gevangen zat, kon hij enorme impact maken. Een missie is dus ook een eerste stap naar het realiseren van dromen.

Hoe bepaal je je missie? Vaak kiezen mensen zonder dat ze het doorhebben een missie van anderen. Hun ouders bijvoorbeeld. Maar het geeft veel meer voldoening als je echt weet wat jou van binnenuit drijft en als je daarnaar kunt handelen. Weten waar je hart en ziel warm van worden, geeft zin. Het maakt je authentieker. Dus hoe ontrafel je je missie? Nou dat vraagt vaak wel enige reflectie. Het is misschien zelfs een proces dat nooit af is. Maar laten we toch een eerste stapje nemen. Nu hier, ter plekke.

Kijk eens naar de onderstaande drie vragen. Reflecteer erop voor jezelf; schrijf bij voorkeur eens op wat ze bij je oproepen? Het is geen hogere wiskunde, vooral niet omdat de vraag praktisch driemaal hetzelfde is! Namelijk: ‘Waarom zit je hier?’ Je pelt als het ware steeds een stukje verder af: bij elke vraag kom je dichter tot de kern.

  • Waarom zit je hier? Nu vandaag op de plek waar je nu zit te doen wat je nu doet? Geef antwoord op het meest praktische niveau.
  • Waarom zit je hier? Duik dieper onder de waterlijn. Waarom niet ergens anders? Wat brengt je hier?
  • Waarom zit je hier? Wat is voor jou zo belangrijk dat je hier nu zit?

Kijk nu eens naar je antwoorden van een afstandje. Wat verrast je? Wat heb je ontdekt? Praat er eens over door met een goede bekende. Tast samen af wat je begint je te ontdekken over wat jij te doen hebt in je leven en werk. Hoe duidelijker je missie wordt, hoe makkelijker je navigeert in weerbarstige omstandigheden. Want die persoonlijke missie als anker neemt niemand je meer af.

In het volgende blog geef ik je nog een navigatie-tool. Lees mee!

Meer artikelen

Telefoon

+31624612480

LinkedIn

Contact